Wat een heerlijk werk is dat toch! Ik was het bijna vergeten, want het was alweer even geleden. De onregelmatigheid in de wol maakt elke toer weer anders. En het restje lanoline dat nog in de wol is achtergebleven maakt je handen heerlijk zacht!

Er kwam een bestelling voor een paar bruine beenwarmers binnen. Zoals je bij PRODUCTEN/ONE FLOCK kunt zien, maken we die van 100 % scheerwol. Het grootste deel van de verschillende schapenvachten die we krijgen of kopen wordt gebruikt voor de gevilte schaapjes en de vachtjes op de gehaakte schaapjes. Het overgebleven deel wordt gesponnen en gebruikt om beenwarmers van te breien. Het spinnen wordt gedaan door 2 twee lieve vrouwen; de ene is mijn schoonzus en de ander is de moeder van een vriendin. Beiden komen van de boerderijen hebben het spinnen met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten gekregen.

De eerste jaren van Blij dat ik Brei werd onze wol gesponnen door een oude dame. Deze was in de tweede wereldoorlog werkzaam geweest als dienstmeisje bij een herenboer. In de oorlog werden de boerinnen opgeroepen om de wol van hun schapen te gaan spinnen en hiervan borstrokken (brrr, lekker kriebelig!) te gaan breien. Maar haar ‘mevrouw’ kreeg het spinnen maar niet onder de knie. Al gauw bleek dat zij, het dienstmeisje, de kunst veel beter verstond en werd het spinnen van de schapenwol haar taak. Een paar jaar geleden is ze ermee gestopt. Reden: ze werd 90 en vond dat het genoeg geweest was!

Blij dat ik Brei heeft dus een bescheiden voorraad zelfgesponnen wol liggen. Om twee redenen hebben we gekozen om er beenwarmers van te breien. Ten eerste omdat het heerlijk warm is! Dit is al door verschillende klanten bevestigd: joggers, wandelaars en een onderwijzeres die bij de ‘pleinwacht’ in de winter altijd zulke koude benen kreeg! Ten tweede omdat niet iedereen de aanraking met schapenwol goed kan verdragen. En bij de beenwarmers zit er altijd nog een laagje stof tussen de wol en de huid, nl. een broek, legging of kous.

Wellicht krijgt onze kwakkelende winter in februari nog een koud staartje! Via contact kun je je eigen beenwarmers bestellen. Graag de lengte van het onderbeen en de omtrek van de kuit (in cm.) erbij vermelden! Wil je door ons een ander kledingstuk van zelfgesponnen schapenwol laten breien, kan dat ook. Na aanleveren van het gewenste patroon en de juiste maat krijg je van ons het kostenplaatje en bij goedkeuring gaan we voor je aan de slag!

We wassen de gesponnen wol altijd met Eucalan, een wolwasmiddel, dat de wol mooi houdt en het kriebelen van de wol vermindert. Een aanrader om de bij ons gekochte beenwarmers hier ook in te wassen!